Zuurdesem Spelt  brood

Wanneer is het ontstaan? Brood- ik heb er altijd al van gehouden. In de tijd dat ons gezin in Roemenië woonde ontstond het brood bakken. Het enige wat daar te koop was, is wit brood. Af en toe een volkoren maar die was vaak al uitverkocht. Nood breekt wet; ik ging zelf aan de slag. Het kneden liet ik toen nog over aan een machine maar afbakken deed ik zelf. De brood creaties werden rijker; olijven, kaas, roomboter, rozijnen, pesto.. De manier van vouwen en afbakken werden creatiever; bloem vormen, baarmoeders, cirkels, vlechten, leuk als je ontdekt dat je zelf invloed kunt hebben op wát je eet en op de vorm. Met de handen in het deeg kom ik tot rust. Ik land in mezelf.. Ik aard. 
En net zoals het wisselende weer buiten zijn mijn broden een spiegel van mij, soms wat zoeter, zouter, kleffer.. Het is verrijkend, vervullend om dit te mogen doen.

Toen dochterlief een aantal jaar geleden zo last had van haar buik stapte ik over op desem. Dat viel beter op de maag.. Langzaam werd de tarwe mijn keuken uitgewerkt en kwam Spelt op de voorgrond. Spelt- zuurdesem, het valt goed op de maag, het is vullend en het is het oeroudse graan. De buiken van ons als mens zijnde kan het veel beter verdragen. 

Inmiddels bak ik naast ons eigen gezin, voor buren, vrienden, op festivals en 'retraites'. Allemaal vanuit m'n mini keuken of op locatie zelf. Binnenkort geef ik mn eerste zuurdesem workshop- want meer mensen willen goed, echt brood. En fulltime bakken kan m'n oven/elektra nog niet aan. Dus help ik graag andere met goede baktips en deel ik mijn ervaring.

Interesse in mij als bakster op je retraite of in een workshop? Stuur me een berichtje - Contact
In liefdevolle verbinding.. 🌟❤️

Willemijn

 

~~Contact: info@willemij.nl ~  ~Willemijn Klinkenberg~  ~KvK. 74200976~